What i write is a part of me, mylife and my thoughts. It may be different from what u thought I am. But this is me and oh, THANKS for dropping by ;))
RSS

April 2, 2011

saya nak bg salam dulu! ;p

salam! :DD

lame dah tak menulis nie. sebenarnya banyaaaaaak sgt benda nak tulis. tapi nant type2, rasa pelik, padam balik. hehehee.. harap harap kali ni berjaya tulis smpai habis, insyaAllah. hehee

our class start at 9.30. so, usually by 8.40 dah kena gerak dari rumah. naik tube 20mins, jalan lagi 10mins. baru smpai. tapi tapi, bukan nak cerita pasal kelas ke tube ke kat sini ;p.

selalunya, bila tengah jalan nak pegi tube station dekat rumah ni. akan terjumpa 'auntie' sorang nie. im not sure whether she's local or migrant form elsewhere, but one thing for sure, she's a muslim. first day jumpa, she smiled and bagi salam, and next next day pun sama. sampai oneday nie rasa macam. kenapa asyik dia je yang kena bagi salam dulu ? i want to be the one giving salam first. hehee. so the next day, dah prepare awal2 ni fikir kalau nmpak dia je nak bg salam. taaaaapi then, bila betul2 terjumpa dia, dia jugak lagi laju ;(

lepastu, satu hari ni masa pergi kedai dekat dekat dengan rumah nie. ade ternampak aunt sorang lagi, macam malaysian. tapi macam bukan. hehee. then tiba tiba dia senyum, and then cepat cepat kita bagi salam! ehehee. bila balik rumah fikir balik, macam kelakar pun ada. kalau kat malaysia, selisih langgar2 bahu lg. mana ada sibuk nak bagi salam. tapi tuela. bila kat tempat orang, kita baru nak pandai appreciate benda benda kecik macm nie. padahal dulu zaman Rasulullah s.a.w, memang semua orang berebut nak bagi salam dulu setiap pertemuan antara sahabat. kenapa ?
Dalam satu riwayat:
“Telah datang seorang lelaki kepada Nabi s.a.w. dan berkata, ‘Assalamualaikum’. Maka Rasulullah menjawab salam kemudian dia duduk. Maka Rasulullah berkata sepuluh pahala kemudian datang yang lain memberi salam dengan berkata ‘Assalamualaikum warahmatullah’, lalu Rasulullah jawab salam tadi, dan berkata dua puluh pahala. Kemudian datang yang ketiga terus berkata ‘Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh’. Rasulullah pun menjawab salam tadi dan terus duduk, maka Rasulullah berkata tiga puluh pahala.

(Hadis Hasan :Riwayat Abu Daud Tarmizi)

semalam adalah baca one article dekat blog sister sorang nie. dia ada tulis cara-cara memberi salam. mula mula baca tajuk macam fikir 'nak bagi salam pun ada cara-cara ke ? bagi jelaa salam.' hehee. tapi sebab curiousity, baca jugak article tue. and i found this  :

Rasulullah s.a.w. menjelaskan :
‘Memberi salam oleh yang berkenderaan ke atas yang berjalan, yang berjalan ke atas yang duduk, yang sedikit ke atas yang hanyak dan pada satu riwayat yang kecil ke atas yang besar”.                        
(Riwayat Al Bukhari)

lepastu terfikir, makcik yang kita jumpa setiap pagi pergi kelas tue, supposedly kita yang bagi salam kat dia dulu, bukannya salah kalau tak, tapi lagi sopan kot ? ;). oh tapi baca lagi ayat 'yang sedikit kepada yang banyak' terfikir lagi, mungkin sebab tu makcik tu selalu bagi salam dulu, sebab kami berdua dan dia sorang sorang je. mungkin ? hehee. okay rasa makin tulis makin melencong dah nant. better stop here kann :D

*rasa macam nak padam jugak tulis panjang panjang ni tadi. tp fikir balik, biarlah. tulis utk igtkan diri sndiri pun, bukan ada orang lain baca :D

5 comments:

nusaibah hamizan said...

kiter bc ;p
hehe..
jg diri jg iman..inshAllah..
salam ;)

haikadove said...

hehee. thanx saibah ! :D
insyaAllah. u too ! :))

fArhAnA said...

memang..memang! kalau duk overseas lagi banyak kita blaja. duduk dalam surrounding yg memang smue org 'tahu' islam, susah nk amalkan. xtahu la napa jadi cmtu yek..

Fathini said...

Comel la cre ika tulis.haha.xyah padam.org bace ika pon dpt pahala.:)

haikadove said...

nana : kann kan ? mungkin sbb kte minority kat sini. so mcm kalau boleh, nk jaga betul2 kann :)

thini ! hahaa. comel ? lawak jee baca balik ;p.. yee tak padam. yg bace pun korg je. tapelaa. hehehe :D