What i write is a part of me, mylife and my thoughts. It may be different from what u thought I am. But this is me and oh, THANKS for dropping by ;))
RSS

December 31, 2011

tulisan hati #5

sedar tak sedar, setahun dah hampir berlalu..
esok dah 31 december 2011.
lusa dah masuk tahun baru, 2012.

bila lihat kembali ke belakang, apa yang aku dah buat selama setahun ni ?
apa yang aku dah sumbangkan untuk Islam dalam setahun ni ?
Ya Allah, rasa diri kerdil sangat.

Ada sebabnya Allah berikan kita peluang hidup sampai saat ini.
Ada sebabnya Allah jadikan kita berada di mana kita berada sekarang.
Ada sebabnya Allah hantar aku ke sini.
InsyaAllah, mari cari SEBAB itu, mari manfaatkan 2012 ini sama sama ^_^

December 28, 2011

tawakkal itu ada ganjarannya :))

Bismillahirahmanirahim..

Alhamdulillah back from PMS (perhimpunan musim sejuk) at lake district, Lancaster. Subhanallah, the view was magnificient ! 4days dekat sana, rasa macam tak puas tengok, padahal, tengok tasik sama je hari hari. padahal duduk spot sama tengok benda sama je. taaaaapi, still rasa mcm tengok pemandangan yang berbeza setiap kali pandang. Hebat kan Allah ? ^_^


There's lots of things to talk about, okay cerita daurah haritu tak hbs lg, dah jadi double pulak. heee ;p.. but there's one thing i would love to share with my readers. something yang rasa macam Allah ni sweeeeeet sangat !

Ada seorang sister share pengalaman waktu bulan ramadhan dulu bila duduk dengan kakak kakak yang sangat super best ! heheee. mereka dalam perjalanan nak hantar adik adik pulang ke rumah waktu tu, and dah dekat waktu berbuka dah. taaaaapi, kakak kakak tu tak sebut lansung pasal kat mana nak berbuka, nak makan apa waktu berbuka. sister ni dah macam terfikir jugaklaa, kakak kakak ni tak risau ke ? tapi nak tanya macam segan. heheee. lepastu rupanya Allah dah sediakan rezeki bagi mereka, hantar adik pertama pulang, ibu adik tu dah sediakan bekal "nanti ambil ye makanan ni, buat berbuka tengah jalan". lepastu hantar adik lagi sorang pulak, ibunya siap ajak masuk lagi berbuka sama sama dengan diorang. macam video kat bawah nie..

SWEET kan Allah dengan orang orang yang tawakkal pada Dia ? 



25th december, semua orang tahu is a public holiday. taaaaaaapi, saya baru dapat tahu yang rupanya kalau cuti krismas ni semuaaaaaa public transport tak ada kat sini. bukan on that day jelah.. since malam 24th lagi akan berhenti dlm pukul 8-9mlm macam tu. bukan main lagi diorang ni kan ? hehee.. nak dijadikan cerita, kitorang pergi PMS from 21st until 24th december. and train balik dari pms tu sampai london pukul 8.30malam. bila dapat tahu tu macam fikir "haaa memang kena rushing habislaa balik kejar tube,bus".. tapi a friend told me, "tapee, tawakkal ! awak jangan fikir benda benda kecik macam tu. awak fokus pergi pms tu, insyaAllah balik tu sempat je kejar tube *smile* " Ya Allah, memang macam 'tersedar' masa tu. jazakillah sister ^_^

then our program on 24th tu habis awal. though we had to waited for cab lamaa jugak sebab ikut giliran, tapi Alhamdulillah duduk lama lama kat situ pun macam tak puas tengok pemandangan kat situ. naik cab last = dapat peluang laaaaaagi lama nikmati pemandangan cantik kat situ. heheee.. then masa dah naik train, we should be getting of at one station and waited for another 2hours for next train to london. TAPI, tiba tiba ada kawan datang cakap " kitorang jumpa konduktor tadi, tunjuk tiket lepastu dia bagi stay je on this train, tak payah turun lepasni. cuba korang try tanya jugak."  memang kitorang laaaaaju lah cari cari tiket nak jumpa konduktor tu, and guess what ? yeah Alhamdulillah kitorang dapat stay on the train straight to london.

kami yang sepatutnya sampai 8.30pm, rushing rushing kejar tube nak balik rumah, tapi last last sampai 6.40pm dan can take our own sweet time untuk kejar tube nak balik rumah. SWEET kan Allah ? saya rasa sangaaaaaat sweet ! ;D

"...Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. (2) Dan memberinya rezki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan [keperluan] nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan [yang dikehendaki] Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.(3) "

( At-Talaq ; 2 - 3 )


December 19, 2011

tulisan hati #4

hati..
sangat mudah berbolak-balik..
tapi yakinlah.. jika ikhlas mencari redha-Nya..
Dia akan tunjukkan jalan kembali pada-Nya
kerana itu janji Allah
dah Allah tak akan pernah memungkiri janjiNya  :)

Dan orang-orang yang berjihad untuk [mencari keridhaan] Kami, benar-benar akan Kami tunjukkan Kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sesungguhnya Allah benar-benar beserta orang-orang yang berbuat baik.
(Al-Ankabut ; 69 )

December 13, 2011

tulisan hati #3

Ya, ramai yang mengatakan jalan ini tak mudah. tapi..
mudah tak menjanjikan kebahagiaan.
payah tak menjanjikan penderitaan.


Do not show weakness in pursuing these people. If you are suffering hardships, they are suffering similar hardships; but you have hope from Allah, while they have none. And Allah is full of knowledge and wisdom.
(An-Nisa ;104)

December 12, 2011

Why ??

Bismillah.. 
Salam semua ! ^_^
Alhamdulillah dapat peluang stayed 3days for daurah the other day. Ya Allah, banyaaaaak sangat benda baru belajar. either in sharing by sisters, talk by the speakers, duduk duduk ldk with sisters, sambil makan makan, sambil duduk duduk saja pun dapat macam macam reminder, ilmu baru. best ! lepastu rasa macam nak share macam macam kat sini. tp one by one laa kot. one step at a time :)


Rasa macam selalu sangat dengar orang cakap macam ni :

"kenapa hidup kte macam nie?"

"kenapa aku yang kena semua ni?" 
"Aku tak pernah kacau orang pun, kenapa aku je asyik kena macam ni? " 


and the list go on and on. i did not made up any of this. i've heard this myself, lots of them ! sometimes im just speecless, i didnt know how shall i response to these kind of statements/questions etc, though i admit sometimes i did felt the same way too. yeah i bet most of us did feel the same way at times. especially bila ujian depan mata tu macam tak ada penghujungnya. macam baru tarik nafas lega selesai satu masalah, masalah baru pulak ntah dari mana datang. macam kalau lumba lari berpagar tu, smpai dah tak larat nak lompat dah nak lepas pagar tu  [okay analogi merepek ;p] yes, i know the feeling, i've been there, been through that too. tp lets imagine we are in these two situations :

1) You had some weird illness and seriously clueless whats happening. so you went to your doctor. then the doctor told you : okay, i will give you this and this, you must eat this and this, do this and this etc. 

what is your reaction ?? hmmm.. i bet most of us would be sitting there nodding our head saying "okay" right ? :)

2) Your car broke down. well, lets say since we have the license so we did know about the car little bit. so we check here and there and found nothing's wrong. then we called the mechanic. he came, look at it 5 minutes then said "okay, we need to bring your car to the workshop, do this that, change this and that etc. " and we would be standing there replying "okay". kan ?? 



whats with the story eh ? huhuu anda rasa ? :)
lets think back. why did we agreed with the doctor/the mechanic ?? im sure ONE of the reasons is because you know they have the knowledge, they know better than you and they know what they are doing. so tell me now... 



"If u did not questioned your doctor/mechanics cause u know they know what they are doing, then why are u questioning what Allah have planned for you ?" 
-brother aiman


masa dengar brother aiman cakap kat depan tu macam 'ouch that hits right at myface'. kalau kita boleh percayakan seorang doktor, sememangnya manusia macam kita sebab kita yakin dia ada pengetahuan yang lebih dalam bidang tu, jadi kenapa kita nak mempersoalkan tentang apa yang Allah dah tentukan untuk kita ? dan sememangnya Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya. Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita, sebab Dia yang menguruskan dunia ini, Dia yang mencipta kita, Dia yang mencipta dunia ini.

just remember one thing, He promised us that :


so, rest assured that everything yang awak lalui sekarang ni menandakan awak cukup kuat untuk melaluinya, mungkin kalau saya kat tempat awak, tak mampu lalui semua itu. 
mari jadi orang kuat dengan sokongan-Nya ! ^_^

December 7, 2011

simple. tapi. meaningful :)

Alhamdulillah, done :)

Assalamualaikum semua ^_^

Alhamdulillah, today [6 dec 2011], im done with my finals exam~ hee macam pelik pulak rasa dia, semalam baru start, harini dah habis. hehee.. the papers ? seriously sangaaaaat susah. none like before. but i did my best, InsyaAllah ada rezeki, adalah. tolong doakan sekali eh kawan kawan ?:)

okay okay taknak cakap pasal exam dah. benda dah buat, benda dah lepas. sekarang planning untuk masa masa akan datang ni. awhh i cant wait to meet my circlemates. rinduuu pulak. dah 2weeks just online, dengar suara jee. and cant wait for daurah kawasan pulak. lepastu nak tunggu hsemates2 saya habis exam and perg celebrate pulak. tapi misi utama : insyaAllah sementara tak sibuk sibuk fikir pasal study ni, nak sibuk sibukkan diri baca benda benda lain pulak~ ;D

sape ada cadangan buku/blog best sila sila bagi~ ^_^

November 30, 2011

thankyou sister :)

6days away..
bila kepala dah serabut..
baca tu mcm tak paham, baca ni macam tak paham jugak..
buat soalan tu salah.. buat soalan ni tak betul..
tengok jawapan macam 'thats it ? and i cant think of it? -__-" '
hati resah gelisah..

then i got this [thankyou sister! iloveyouuu much :)]  :

''...Katakanlah, 'Sesungguhnya Allah menyesatkan siapa yang Dia kehendaki dan memberi petunjuk kepada yang bertaubat kepadanya', (iaitu) orang2 yang beriman dan HATI MEREKA TENTERAM DENGAN MENGINGAT ALLAH. INGATLAH, HANYA DENGAN MENGINGAT ALLAH HATI MENJADI TENTERAM''
 (13:27-28)

rasa macam nak nangis~

Ya Allah.
thankyou for surround me with those people that will always and always..
remind me to remember You,
remind me that everything lies in Your hand,
remind me to asks only from You,
remind me that You count every works, every single details.
remind me to rest assured the rewards already waiting, insyaAllah.
Thankyou Ya Allah :))

*Let's do this ! aint giving up untill the papers collected. insyaAllah ^_^

November 22, 2011

bilaa..

 kadang kadang... 
bila hati dah jadikan keseronokan sebagai sandaran..
akal yang berfikiran waras pun boleh hilang pertimbangan..
#randomly random

November 17, 2011

last, insyaAllah :D

Salam :))

I'm not supposed to be updating my blog dalam masa terdekat ni, since my finals is just 2weeks away. But just now, i chatted with a friend and she asked me to update this blog, writing something about me. err but isn't that what i've been doing all this time ? tak eh ? heheee. i didn't know where to start, what to write, nothing interesting to share i guess. err but i think i have one thing to share ;p

i just had my last class yesterday. its my p4 class. well, what do u expect, mestilah excited+happy habis kelas kan ? i bet u would feel the same thing :D. but.... i forgot something, it is my last class here in london, my last class in lsbf, no more going to class by bus, by tube, my last class as an ACCA student, insyaAllah. and all of sudden, all the excitement gone. yang ada risau, cuak, nervous dan sewaktu dengannya~ ;p

aimi asked me last week  "ika, next week last class kan ? apa perasaan last class." and at that time, i was like "apa random sangat ni aimi ? biasa jee. tade perasaan. hehee. kenapa ? " and she said, " takla, ni kan last yang memang last. insyaAllah kalau awak pass these papers, memang tade klas dah laa lepasnih. *grin*" and i was speechless that time. serious tak tahu nak jawab apa.

im taking P7[audit] and P4[finance] this semester. and i hope, really really hope this coming december will be my final sitting as an ACCA student. but honestly, im seriously scared. sometimes i even thought "kenapalaaa pergi pilih amek audit and finance instead costing and tax ?". and there's time i felt like wanna give up especially bila buat past year tengok soalan macam "kita ada belajar ke benda ni?" hahahaa.

and i remembered what Fred told us in class. he is my P4 lecturer and sangat motivating, hehee..  he keep reminding us in the class :

"yes, the paper is tough, but don't give up."
"the reason i told you not to give up is because, if you think the questions are killing you, dont worry, it kills thousand of others too. remember, you're not doing it alone. thousands of other P4 candidates are going through the same thing"


*smiled*

dan saya yakin dengan janji Allah :

Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.

 sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.
(94;4-5)




lepastu teringat masa pergi daurah notts. speaker cakap[err tak igt pkcik yaakob ke ustaz yang ckp;p]. pesan kat diri, lepasni cakap :

saya boleh ! bila Allah izinkan :D

yes seronok nak habis belajar dah..
 tp dont want to think much. sebab acca tak tentu. 
insyaAllah hope last. sebab jauh lg perjalanan ni. Ameen, Ameen.
 please please doakan saya juga yee^_^ 

Jazakallahu khairan :))

memories 5

okay kenapa 5 ?  hehee i dont know. i just dont want to make it as the no 1 ;p


its one of the sweetest/best memory  when a friend told me :


"ikaaaaa~ kte dah break ngan ..... :))"
"woaah kenapa?? and u smiled? "
"sebab kita yakin itu yang Allah nak. kita dah taknak couple couple ni. kita tahu benda tu salah, Allah tak suka. kita tak nak Allah marah ngan kita :)"

"lagipun haritu kita ada baca kawan kita cakap. kalau kita bercinta sebelum kahwin, Allah tarik nikmat kita bercinta selepas kahwin. betul ke ?"
"err kte tak tahu.. tp pernah jugak nampak orang post benda tu kat tumblr."





Alhamdulillah. Allah je tahu how happy i am at that time. because she decided to breakup because of Him, not for some stupid arguments or anything else. and i believe, kalau kita buat sesuatu kerana Allah. kita akan lagi mudah untuk teguh dengan pendirian tu insyaAllah ^_^
iloveyou sister :))

November 14, 2011

ku mohon :)

I have nothing to say. tapi harini mood nak dengar lagu sheila majid tiba tiba. hehee.
And rasa nak share this one, niceeee !
its jazz tp the lyrics, kalau buat nasyid pun okaay :p


Setiap hari ku mohon 

Agar Kau sentiasa 

Memberiku ketenangan 

Dalam hati kekuatan 
Menempuhi segala 
Dugaan yang mencabar ini 
Pasti, punya ertinya



Engkau beriku harapan 

Menjawab s'gala persoalan 

Hadapi semua dalam tenang 
Dengan merasa kesyukuran 
Ku doa Kau selalu 
Mengawasi gerak-geriku 
Berkatilah... ku perlu rahmat darimu






Chorus: 

Oh Tuhan, terangkan hati dalam sanubariku 

Untuk menempuhi segala 
Hidup penuh cabaran ini 
Oh Tuhan, ku berserah segalanya kepada Mu 
Agar jiwaku tenang 
Dalam bimbingan mu, selalu



Adakala ku merasa 

Hidup ini seperti kaca 

Jikalau tidak bersabar 
Hancur berderailah akhirnya 
Tabahkanlah hatiku 
Melalui semua itu, oh 
Kuatkanlah, cekalkanlah diriku




Curahkanlah nikmat Mu 

Pada hidupku



*yes, im known among myfriends to be the one yang gila lagu classics ;p
*source : tumblr :))

November 12, 2011

kalau kita, redha macam ni ke ?

Bismillah.. 

i know some of you maybe had already watched the vid. but still, tengoklah sekali lagi. mungkin pandangan kedua tak sama dengan pandangan pertama ^_^



Subhanallah.. seriously nak nangis tengok video nie. im amazed, im speechless, sume ada..

rasa nak nangis sebab rasa macam- yes kita tahu binatang tak ada akal, tp they seem more pious than some of us human being, and thats including me T_T

rasa nak nangis sebab rasa macam- their total submission tu macam sangat yakin dengan janji Allah. bila agaknya i could reach that point. yang memang pasrah sepenuhnya, ikhlas sepenuhnya untuk redha with everything He had planned for me ;(

rasa nak nangis sebab rasa macam- selalu baca ayat  ni sebab ada dalam mathurat :


Bismillahillazi la yadurru ma’asmihi syai’un fil ardi walaa fissama’ii, Wa huwassami ul ‘alim. 

(Aku berlindung dengan nama Allah yang tidak memberi kemudaratan dengan namanya apa sahaja di bumi dan langit, Dan Dia Maha Mendengar dan Maha Mengetahui)



(In the name of Allah, by whose name nothing is harmed! Neither on earth nor in the heavens
and He is the all-Seeing, the all-Knowing )


tapi betulke memaknai ayat ni~ betulke meresap dalam hati ?
or just baca sebab ada dalam mathurat ? hmmm..

okay macam emo pulak ayat dalam entry nie. im not~ 
cuma entahlaah speechless. taleh nak describe ;p
im just sharing it here sebab nant nak tengok balik senang, hehee.
and i thought maybe if ada orang tak tengok lagi, bolehlah tengok and share your view too ^_^
oh i just posted the 2nd part of the vids, sebab ni yang paling menyentuh, buat rasa nak nangis ;p


*oh, i have deactivated my fb, maybe till final or even after that. hehee. so now im just on twitter :))

November 10, 2011

ada.. dalam hati :)

Bismillah~


"esok kita tadee. keluar.."
"awak nak peg mana ? haaa jumpa boyfriend eh ?"
"hahaa.. mana adaaa.. nak jumpa kawan lah.."
"eh lupa, awak takde special kan ? kte kenalkan orang nak ?"
"aish siapa kata tak ada ? ada laaah."
"yeee ? kat manaa ? Malaysia ?"

"taklah. dalam hati *grin*"
"amboyyy budak ni..  siapaaa ?"
"Dia *tunjuk atas, smile*"

*i wish i could do that too one day :)

November 8, 2011

salam aidiladha :)


Salam Aidiladha from London with loves :))
so hows your eid celebration everyone ? good, bad or worse ? hehee [ayat fred tiap kali klas p4 ;p] siapa yang pergi join ibadah korban ? Alhamdulillah kalau jawab 'saya saya!' hehee.

lets just reflect back on this little quote i got from iluvislam.com on erti sebenar sebuah pengorbanan[dlm gmbar]. ada ke pengorbanan kita yang lebih besar dari tu ? well, if ada, please do share with me :)
sebab setakat ni yang saya rasa, saya nampak cuma :
-pengorbanan masa
-pengorbanan duit
-pengorbanan keselesaan kita 
-pengorbanan perasaan yang mcm 'i wish im home  right now' 'i wish im with them'
tapi itu pun rasa dia, Ya Allah~ perit... bila baca quote nie, zassss mcm nak nangis jee T_T
tapi at one point, rasa Alhamdulillah Allah tak uji sebegitu berat.
and i realised, banyak lagi benda kita boleh bersyukur dalam hidup ni.
instead of whining about all those things we had to go through..

jom say Alhamdulillah for everything ^_^

November 3, 2011

petanda ada pencipta~~ ;))

Bismillah..
tgh tgh study terdengar lagu ni. rasa nak post. heheee. enjoy ! eh salah, fahami jugak ! ^_^


Cinta teragung - Mestica 

November 1, 2011

saya nak ni.

Assalamualaikum ^_^

Alhamdulillah baru balik daurah nottingham[notts] semalam. insyaAllah banyak benda baru belajar. seronok ! hehee. nak tulis panjang sangat kot. tak sempat. tapi nak share ni. saya nak tanamkan SEMUA ni dalam diri. insyaAllah, jom buat sama sama. doakan kita sama sama tanamkan ni dalam diri masing-masing :))

1. Aqidah yang sejahtera

2. Ibadah yang sahih
3. Akhlak yang mantap
4. Mampu berdikari
5. Berpengetahuan yang luas
6. Tubuh badan yang kuat
7. Melawan hawa nafsu
8. Tersusun dalam urusan
9. Menjaga waktu
10. Bermanfaat kepada orang lain

"Dan dari Allah swt kamu datang, dan kepadanya kamu pulang..
 Bergembiralah dan bersedialah di dalam perjalanan pulangmu.. ^_^ "

and a gentle reminder ;

" semakin sibuk kita, semakin kita perlukan kekuatan rohani.
sibuk bukan alasan untuk kita jauh dengan-Nya :)) "

October 26, 2011

fully utilised one and half hour ^_^

Salam semuaaaa! ^_^

saya rindu nak menulis kat sini, cewah, padahal haritu dah lepas rindu dah in last post. heheee. okay ni nak sharing one of my memorable experience. a warning : entry ni akan jadi sgt panjang, tapi seriously i hope u guys will read it :)

last weekend i went tocanterbury for daurah.honestly, it was really something ! its not my first time in kent but this one sgt memorable. jazakillah sisters untuk semua pengisian ^_^ nak share pengisian tp kena dalami, fahami betul betul dulu kot. insyaAllah one day :))
we took train from canterbury back to london at 3pm. the journey was about one and half hour or so. since we were all tired, everyone was like 'mata tutup mcm nak tdo je'. but then i was bored, tak tahu nak buat apa.


ika ; alaa tak boleh tido. akak, jgnlaa tdo. kesian ika. hehee
H : awak nak buat apa ? 
I : baca buku ni nak ? prepare bahan next week. hehee
ika : errr.... ? *grin*
H : apa kata awak baca Quran ? 
I : *nodding*
ika : hmm yang tu pun okay jugak.
I : ke nak main  game ? awak kan ada bawak mainan. 
ika : aah ! jom akak jom ! sy nak main *grin*

guess what we played ? hehehee. sy nak letak gambar lah. tengok bawah ni :

pickup sticks !! classic rite ? heheee :)


dah ready nak main ni. but then before k.K baling tiba tiba she said :
"apa kata.. siapa kalah, kena bagi satu sharing kisah sahabat or sharing apa apa je lah"
semua macam " haaa menarik! okay" 
masa tu macam terfikir, i used to play this or even any other game. tapi kalau yang kalah mest kena denda pelik pelik. just for fun. next time nak buat mcm ni jugak laa. dapat have fun, dapat sharing sekali :)
and for me, the one and half hour journey tak terasa lansung ! good way to spent our time ^^

the first round ada sister portsmouth request : "ceritalah pasal Bara' bin Malik. saya tak tahu lagi cerita dia " so then kitorang pun bercerita la pasal beliau. do u know that he was known for his bravery actions ?
Bara' bin Malik adalah salah seorang sahabat yang sangat berani. Kita tahu tentang kisah keberanian Umar Al-Khattab kan ? bayangkan, seorang yang disegani seperti Umar sendiri cakap "Jangan kamu lantik Al Bara' memimpin tentera Islam kerana bimbang beliau akan membinasakan tentera lantaran keberaniannya" kisah dia sangat menarik, silalah cari dan baca. sure tak menyesal ! hehee :)

then the next round kakak share tentang tadabbur alam. ada dua kisah [err kisah ke term dia eh ?;p] yang kakak cerita. mula mula tentang biji rambutan vs pendrive. dua dua sama kecik, tp perasan tak. pendrive, kita cucuk kt laptop/computer boleh keluarkan gmbar pokok rambutan. tapi biji rambutan yang kecik tu, cucuk dalam tanah, boleh keluarkan sepohon pokok rambutan. hebatkan kuasa Allah ? ^_^
lepastu dia cerita satu lagi kisah. dua beranak ni masuk kedalam hutan, sampai satu kawasan dekat dekat dengan sungai, si ayah berkata "cuba tengok tu. kat sini ada pokok cili, tepi tu pokok durian" tu je yang ayah dia cakap. tahu tak apa yang cuba nak disampaikan ? haaa, siapa terer cuba teka! hehehee ;p.. okay kalau korang teka pun bukan saya tahu kan. maksud tersirat dia macam cuba tengok, dua pokok yang berbeza, satu keluarkan buah yang manis yang kita buat as desert, satu lagi keluarkan cili yang pedas kita buat sambal tapi tumbuh dekat tempat yang sama, tanah yang sama, sumber air yang sama. hebatkan kuasa Allah ? masa tu saya macam terfikir, Ya Allah tak pernah terfikir pun benda benda ni. betul lah orang cakap, nak bukti kekuasaan Allah ada je kat mana mana sekeliling kita. kita je kadang kadang butakan mata sendiri T_T

third round buat sharing tentang surah Yusuf (12 ;1-8) pulak. sila buka tafsir dan baca yee. takkan semua benda nak bagi~ hehee. we talked about having big dreams. yes. kita kena kena letak matlamat tinggi, kena bercita cita tinggi. tapi cita cita kena tinggi, usaha pun kena lebih, tawakal jangan lupa ^_^
sambil main main next round, ada salah seorang cakap "haa, saya terfikir satu ibrah dari game ni.". dalam round ke-4 kami twisted sikit game tu, jadi lagi susah. and masa tu semua orang berharap orang lain tolong ambil atas atas yang susah, so that boleh ambil yang bawah. tu lah manusia kan ? suka benda yang senang je. kalau boleh, semua benda dalam hidup ni nak senang. sampai main game macam tu pun nak ambil yang senang je. ish ish. zasss betul~


lepas game last, kami berhenti main dah sebab nak sampai london dah. tapi honestly, rasa seronok sangat masa sejam setengah tu tak terbuang sia sia. i had fun playing the classic game, and i gained soooooo many new knowledge too. Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah beri peluang ni :))

now tak sabar nak pergi nottingham pula this weekend for next daurah before i start my 'hibernation' month for finals this december. hehehee. insyaAllah i will fully utilise my time there, ambil pelajaran sebanyak yang boleh. oh, sebelum lupa. terima kasihlaah kepada anda yang baca. hehee. tersangat panjang kan ? sorry im not good in writing to attract people. tulis ni pun untuk reminder sendiri, and my memory insyaAllah :D



start and end you day with a smileee (",) 

[pictures sources : google and tumblr]

October 18, 2011

mari maknakan hidup kita :D

"one day your life will flash before your eyes, so lets make sure its worth watching"

well, i know some of you reading this might have watched this video and might be from my facebook. but since i really had something to relate with this vid, so i posted it here in blog. moreover, i think its been a while since ive posted something here. heheee. 

last few days, just had this little conversation with my circlemates. bout our mission/target in life. what do we looking for. i spilled out certain things that i'd thought about quite a long time since i watched a video at youtube maybe. couldnt recalled what was the title. but the content was something like this "lepas ni dpt dgree. lepastu kerja. lepastu buat master, buat phd. dapat dr, dpt title itu ini. lepastu ? is thats all we're looking for ? kalau dah dapat semua tu, nak buat apa ?". then one of them said, thats why we are here. we need to balance the 'dunia and akhirat'. jadikan semua yang kita buat tu bukan sia sia macam tu je. apa je yang kita buat, belajar, kerja, niat ikhlas kerana Allah, niat untuk kembangkan Islam. insyaAllah semua tu bukan sia sia, tapi as an ibadah. 

and there, this video posted by kak kimah. watching this, yeah pretty much related to what we've been talking about. bak kata shamim : alat and matlamat. sama! :)) betapa hidup kita jadi sangat bermakna kan bila tahu tentang matlamat dan tujuan sebeanr kita hidup ni? =) mim rasa, mcm ditiupkan satu nafas kehidupan baru bila tahu matlamat kita. seakan hidup ini bukan satu benda yang sia sia. ♥ awwhh, Allahu Akbar! :D
yeah, kak ili pun suka sebut alat n matlamat. keep reminding us dunia ni cuma alat untuk mencapai matlamat akhirat. 

InsyaAllah. jom kita maknakan hidup sama sama ^_^

October 6, 2011

mereka (:

 i was having small prep talk with my hsemates just now. then we talked about our highschool. reminiscing back, oh my, i miss them. the people, the laughter, the classes, the noise *err. hahaa*. i missed being scold by mira n raihana cause keep teasing pkachu. hahaa ;p. here's some pictures of us in form5. the lyrics ! owh yeah ! our tagline~ hahahaa ;D




i wont forget you guys, insyaAllah.
err atleast will not intentionally. hahahaa ;p

September 21, 2011

Benammi (:

Bismillah..
lamanyaaa tak menulis. hehee. konon nak tulis pasal ramadhan, syawal. rasanya memang tak tertulis dah kot. tengoklah kalau rajin nanti. ni pun bukak sini sebab rasa nak share these two songs yang dah lama kot, tp saya baru dengar laa and have been on my playlist with "repeat" mode sejak beberapa hari/minggu yang lalu. hehee. enjoy ^_^

1. Ama Zilna - Benammi 



2. The Glorified Names - Benammi 

September 12, 2011

bapak ke ayah ke abi ke walid ke abah ke, tak kisahlah :)

Assalamualaikum~ ^_^
lamanyaaaa tak menulis dekat sini~ rindu pulak. nak tulis pengalaman ramadhan&syawal di london. 

tapi macam kekangan masa tu byk pulak. heheee. will do, soon insyaAllah (:

tapi sekarang nk kongsi an article kawan bagi kat facebook. not literally bg directly, tp kira dia share laa ;p

rinduuu rumah, rinduuu bapak, rinduuu mak~ huuuu T_T


::Yang Tidak Bisa Diucapkan Oleh Ayah..::



Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang
bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar
negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...
Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan
AYAH?

Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?

Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahawa sekembalinya ayah dari bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian?

Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil.Ayah biasanya mengajari puteri kecilnya naik basikal .Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu .Kemudian Ibu bilang : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan dulu roda bantunya", itu kerana ibu takut puteri manisnya akan terjatuh lalu terluka....

Tapi sedarkah dikau?Bahawa ayah dengan yakin akan membiarkanmu, menatapmu, dan menjagamu mengayuh basikal dengan seksama kerana dia tahu puteri kecilnya PASTI mampu melakukannya.

Pada saat kamu menangis merengek meminta alat permainan yang baru, ibu menatapmu hiba.Tetapi ayah akan mengatakan dengan tegas : "Boleh, kita beli nanti, tapi tidak sekarang" Tahukah kamu, ayah melakukan itu kerana ayah tidak ingin kamu menjadi anak yang manja dengan semua tuntutan yang selalu dapat dipenuhi.

Saat kamu ditimpa sakit , ayah lah yang terlalu khawatir sampai kekadang
sedikit membentak dengan berkata : "Sudah di beritahu! kamu jangan
minum air sejuk!".Berbeza dengan ibu yang memperhatikan dan
menasihatimu dengan lembut.Ketahuilah, saat itu ayah benar-benar
mengkhuatirkan keadaanmu..

Ketika kamu sudah beranjak muda remaja..Kamu mulai menuntut pada ayah untuk mendapat keizinan keluar malam, dan ayah bersikap tegas dan mengatakan: "Tidak boleh!".Tahukah kamu, bahwa ayah melakukan itu untuk menjagamu?Kerana bagi ayah, kamu adalah sesuatu yang sangat - sangat luar biasa berharga..Setelah itu kamu marah pada ayah, dan masuk ke kamar sambil membanting pintu...

Dan yang datang mengetok pintu dan memujukmu agar tidak marah adalah ayah.Tahukah kamu,bahwa saat itu ayah memejamkan matanya dan menahan gejolak dalam batinnya, Bahwa ayah sangat ingin mengikuti keinginanmu, Tapi lagi-lagi dia HARUS menjagamu?

Ketika saat seorang teman lelaki mulai sering menelefonmu, atau bahkan datang ke rumah untuk menemuimu,ayah akan memasang wajah paling cool sedunia.... :') ayah sesekali menguping atau mengintip saat kamu sedang berbual berdua di ruang tamu..Sedarkah kamu, kalau hati ayah merasa cemburu?

Saat kamu mulai lebih dipercaya, dan ayah melonggarkan sedikit peraturan untuk keluar rumah untukmu, kamu akan memaksa untuk melanggar jam malamnya.Maka yang dilakukan ayah adalah duduk di ruang tamu, dan menunggumu pulang dengan hati yang sangat khuatir dan bimbang.Dan setelah perasaan khuatir itu berlarut - larut.Ketika melihat puteri kecilnya pulang larut malam hati ayah akan mengeras dan memarahimu..Sedarkah kamu, bahwa ini kerana hal yang di sangat ditakuti ayah akan segera datang? "Bahawa puteri kecilnya akan segera pergi meninggalkannya"
Setelah lulus SPM, Ayah akan sedikit memaksamu untuk menjadi seorang
Doktor atau Engineer. Ketahuilah, bahwa seluruh paksaan yang dilakukan
ayah itu semata - mata hanya karena memikirkan masa depanmu nanti.
Tapi ayah tetap tersenyum dan menyokongmu saat pilihanmu tidak sesuai
dengan keinginan ayah.



Ketika kamu menjadi gadis dewasa.Dan kamu harus pergi kuliah dikota lain.ayah harus melepaskanmu di bandar.Tahukah kamu bahwa badan ayah terasa kaku untuk memelukmu? Ayah hanya tersenyum sambil memberi nasihat ini - itu, dan menyuruhmu untuk berhati-hati.Padahal ayah ingin sekali menangis seperti ibu dan memelukmu erat-erat.Yang ayah lakukan hanya menghapus sedikit air mata di sudut matanya, dan menepuk pundakmu berkata "Jaga dirimu baik-baik ya sayang".Ayah melakukan itu semua agar kamu KUAT....kuat untuk pergi dan menjadi dewasa.

Disaat kamu kesempitan wang untuk membiayai perbelanjaan semester dan kehidupanmu, orang pertama yang mengerutkan kening adalah ayah. Ayah pasti berusaha keras mencari jalan agar anaknya boleh merasa sama dengan teman-temannya yang lain.Ketika permintaanmu bukan lagi sekadar meminta alat mainan yang baru, dan ayah tahu ia tidak mampu memberikan apa yang kamu inginkan...

Kata-kata yang keluar dari mulut Ayah adalah : "Tidak.... Tidak boleh!" Padahal dalam batin Ayah, Ia sangat ingin mengatakan "Iya sayang, nanti ayah belikan untukmu".Tahukah kamu bahawa pada saat itu Ayah merasa gagal membuat anaknya tersenyum?

Saatnya kamu berjaya sebagai seorang sarjana. Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan memberi tepuk tangan untukmu.Ayah akan tersenyum dengan bangga dan puas melihat "puteri kecilnya yang tidak manja berhasil tumbuh dewasa, dan telah menjadi seseorang" Sampai saat seorang teman Lelakimu datang ke rumah dan meminta izin pada ayah untuk mengambilmu darinya.Papa akan sangat berhati-hati memberikan izin..Kerana Ayah tahu.....Bahwa lelaki itulah yang akan menggantikan posisinya nanti.


Dan akhirnya....
Saat ayah melihatmu duduk di kerusi pelaminan bersama seseorang
Lelaki yang di anggapnya mampu menggantikannya, Ayah pun
tersenyum bahagia..Apakah kamu mengetahui, di hari yang bahagia itu
ayah pergi kebelakang pentas pelaminan sebentar, dan menangis?
Ayah menangis karena ayah sangat berbahagia, kemudian ayah berdoa
....Dalam lirih doanya kepada Tuhan, Ayah berkata: "Ya Allah tugasku
telah selesai dengan baik....Puteri kecilku yang lucu dan kucintai telah
menjadi wanita solehah yang cantik....Bahagiakanlah dia bersama suaminya...rahmatilah kehidupan mereka Ya Allah"

Setelah itu Ayah hanya mampu menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk...Dengan rambut yang telah dan semakin memutih....Dan badan serta lengan yang tak lagi kuat untuk menjagamu dari bahaya....Ayah telah menyelesaikan tugasnya....Papa, Ayah, Bapak, atau Abah kita...Adalah sosok yang harus selalu terlihat kuat...Bahkan ketika dia tidak kuat untuk tidak menangis...Dia harus terlihat tegas bahkan saat dia ingin memanjakanmu.Dan dia adalah yang orang pertama yang selalu yakin bahwa "KAMU MAMPU" dalam segala hal..

Ana mendapatkan notes ini dari seorang sahabat, dan mungkin ada baiknya jika ana berkongsinya kepada sahabat-sahabat ana yang lain.Yup, banyak hal yang mungkin tidak bisa dikatakan Ayah / Bapak /Abi/Walid/Abah/ Papi kita...tapi setidaknya kini kita mengerti apa yang tersembunyi dibalik hatinya.

wallahu a'alam.

September 5, 2011


me : sometimes i wonder, why do we care too much about people that dont care about us ? it hurts :(
she : u said so, remember how much Rasulullah cared bout his ummah till the end of his life, but us ? sometimes dont even remember him :((
me : *silent*

August 26, 2011

i miss writing..

Salam Ramadhan ^_^
dah masuk 26 Ramadhan dah ni, lets not let this Ramadhan slip away without leaving something meaningful in our heart, in ourself, attitudes (:

I have nothing much to write, but since i missed writing in this blog, so i guess i'll just write about anything happened these past few days ;D

Last weekend, my friend, Nik Aimi arrived from malaysia. she'll be continuing ACCA here with me. yeayy ! and she'll be staying with me too as a roomate~ then my friend here, Anith Zasha had also decided to move in to our house. this is great, Alhamdulillah !  :D

I've got my result for last semester.. Alhamdulillah passed all three papers, He really did help me through it and the feeling was sooooooo indescribable. this also means that im left with two more papers, P4 and P7 this semester, and i'll be back in Malaysia next February, no longer holding the tittle of ACCA students,  insyaAllah :DD

minggu depan dah raya, tapi kt sini masih tak tahu lg raya bila~ tanya semua orang cakap tak pasti. err then tak raya laa mcm nie. hehehee. insyaAllah selasa sama dengan Malaysia, atau high posibility rabu. yang penting, dua dua hari tu tak ada kelas. hehehee. kelas cuti 24/8-4/9. dah mcm cuti raya kat malaysia pulak rasa. kebetulan sungguh. hehee, Alhamdulillah.

serious tak tahu dah nak tulis apa, yang pasti gian menulis dah dilepaskan. Selamat beramal kawan kawan ^_^

August 14, 2011

note to self.


source: tumblr

worth watching, worth sharing, insyaAllah (:

i've shared this on twitter. but still, want to share this here too.
such a great motivation, story from kak wardina saffiyah.
*nangis tengok video ni T_T
Alhamdulillah, she found her way, how about us ?

just remember : *iman tak dapat diwarisi dan hidayah itu milik-Nya*

Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) tidak berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang engkau kasihi (supaya ia menerima Islam), tetapi Allah jualah yang berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya); dan Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang (ada persediaan untuk) mendapat hidayah petunjuk (kepada memeluk Islam)
[Al-Qasas 28;56]


beruntunglah siapa yang diberikan peluang, ditunjukkan jalan oleh-Nya
bagi yang masih mencari : hidayah itu milik Allah, mintalah pada-Nya (:

bagi yang bertuah, mintalah agar tidak ditarik kembali nikmat itu.
betapa beruntungnya anda terpilih untuk mendapatkan Hidayah itu,
kerana masih ramai lagi yang tercari-cari. yang dibutakan, dikeraskan hati :((

[pesanan buat diri juga.reflect diri ika :( ]

August 13, 2011

alamak, baru perasan now dah 12 august. lagi 10 hari je results kluar~ ngee cuak+risau+nervous+nak nangis :(
hahaa over lak awal2 nak nangis. hopefully nangis sebab happy lah ;p
serious dupdap dupdap dah niee. doakan kami ye (:
doa orang berpuasa insyaAllah lg mudah dimakbulkan rite, lg lg ramadhan nie.
*loves, ika


August 12, 2011

tulisan hati #2

Bismillah..

orang kata nak berubah tu susah. tapi macam mana susahpun kita rasa benda tu, bukan lah alasan untuk tetap duduk kat tempat yang sama, orang kata "comfort zone". ingat janji Allah, :

(94;6)
and do know that, nak istiqamah dengan perubahan tu laaaagi susah.


moga moga kalau kita dah mula dengan sesuatu perubahan, tetaplah istiqamah walau susah mcm mana pun. lgpun manusia kan sifatnya lebih menghargai perkara-perkara yg susah nak dapat/lakukan ? (:

"Berangkatlah kamu baik dalam keadaan merasa ringan atau pun merasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan dirimu di jalan Allah. Yang demikian itu adalah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui. "
(At-Taubah. 9:41)

*mari bergerak ! yosh ^_^
*sumber : tumblr

August 1, 2011

Ramadhan dua zaman.

Ahlan wasahlan ya Ramadhan Al-Mubarak ;D
[somehow, i love the arabic language lately. beauty~ hehee]

nothing much to say, terdengar lagu ni myfriend bagi. lirik dia~ ouch. *terasa nak nangis ;(
moga moga ramadhan kita berakhir dengan takbir kemenangan juga, insyaAllah ;D



Ramadhan satu nasib tak serupa
Peluangnya sama natijah berbeza
Ramadhan mereka gemilang cemerlang
Ramadhan kami malam terbuang

Muslim berdosa di akhir zaman
Mereka gembira kerana kedatanganmu
Kami gembira dengan pemergianmu

Malam mereka meriah disimbah Nur al-Quran
Tapi malam kami muram bertemu dengkur
Mereka berlumba mengejar makrufat
Tapi kami lesu diburu nafsu

Hati mereka bercahaya digilap takwa
Jiwa kami gelap didera dosa

Takbir mereka takbir kemenangan
Hadiah mujahadah sebulan ramadhan

Takbir kami lesu tak bermaya
Tanda kalah lemah tak berdaya
Puasa sekadar lapar dan dahaga



July 31, 2011

agak-agak mak/bapak marah tak ? :))

salam Ramadhan ^_^

Alhamdulillah, isnin ni [1/8/2011] dah start puasa dah, insyaAllah. hopefully selagi boleh puasa, kte puasa okayy! hehehee. pg pg buta ni teringat satu benda myfriend tanya haritu, tp masa tu mcm tgh lepak2 je, dia pun gelak2 je tanya. so tak jawab laa, gelak je dengar. ni terfikir balik, rasa nk tulis. ehehee. well, soalan dia lebih kurang macam nie :
"mcm mana awak decide something tu baik ke tak ke. mmg laa orang kata kita dah besar, boleh tahu, tp i rasa mcm tak tahu jugak. tade ke mcm benchmark untuk benda ni? hahahaa"

senang kan ? siapa boleh jawab, sila jawab dekat commentbox nant yee. boleh share share story :))

ofcourse mestilah kena fikir benda tu betul ke tak, ikut syariat islam, sunnah Rasulullah. tp pernah tak kadang-kadang kat tengah-tengah mall ni, tengah nak beli barang ke, nak peg buat apa2laa, mcm fikir, boleh ke tak boleh eh? so as for the so called benchmark, i would say i put myparents as the benchmark. hehee. lgpun i always thought that "Allah sayang orang yg buat ibubapa dia gembira". so since manusia ni sifatnya lg suka tgk hasil depan mata, in this case, ibubapa yg gembira, so use that to achieve the Higher level *okay kalau tak faham,abaikan. ni teori diri sendiri;p*

how do i use my parent as benchmark ? its simple, really is.
tiap kali nak buat apa apa, mesti fikir
"kalau buat ni depan bapak/mak, diorang marah tak agak2?"
"kalau pakai mcm ni depan mak/bapak, diorg bagi ke tak?"
"kalau ckp macam ni depan mak/bapak, diorang marah tak?"
"segan tak kalau mak/bapak nampak benda ni?"
lepastu fikir balik,
"kalau mak/bapak pun marah, mestilah Allah pun marah."
"kalau mak/bapak bg pun, is it really okay?"


its one of the reason why i didnt agree with people that didnt approve their family on fb, twitter etc. its their choice of course, but i would always thought that, why would u hide anything from ur family ? if you are not doing anything wrong, why should u be afraid that they might see it ? if u did do something bad and afraid they know it, takkan tak takut Allah tahu ? there's this one quote saying :

if you dont want others to know it, then dont do it in the first place :))

yeee, saya memang banyak buat sesi soal jawab dengan diri sendiri dalam kepala ni. ehehee. its not really a good thing though, i know, sebab lg bagus kalau tanya kat orang lg pandai/tahu bab2 ni kan ? so, jangan tiru ye ? i tried to change, now lagi banyak tnya orang jugak. huhuuu..

haaa one more thing, this is one of the reasons i would take a looooooong time to make a decision. either buying clothes, things, going somewhere etc. my friend would see me holding one thing and look really excited to buy it, but the next minute i would put it back saying "tapelaa, tgk benda lain dulu" padahal nak fikir2 dulu. hahaaa *okay kantoi* ;p.. okay, thats me. how about you ? yes you, the one reading this [if any] hahahaa :p

p/s: wrote this @ 2.55am. sorry ayat yang berterabur, i seriously dont like to recheck my grammar/spelling/susunan ayat. ehehee ;p

July 29, 2011

choices.

watched a series and somehow i love this quote :

"choices are sacrifices, and inevitably, that mean,
giving up something that you want for something you want more"

July 27, 2011

july - the month of loves ;D

salam semua ^_^

today nak buat entry bergambar. hehee.
Alhamdulillah there's many happyy things happened this month.
ye, sedih pun banyak jugak, tp buat apa dikenang yg sedih kan ?
heheee. mari mari sy nak share apa yg best ;D
[gambar tak ikut susunan;p]

start with this. one great experience with great people! :D 

 all my family, wish im there too :(
congratulations to my brother arep+kak wana! :))



a visit to british museum

lunch with these people, nicee :)

Add caption

oovoo with parents+brothers *loves*

mom's birthday [14/7]
dad's birthday [20/7]

p/s: and now here i am at home, bertemankan fever :(

July 22, 2011

being strong~




yeah, I AM! insyaAllah ;D